Tij Kools Archief
 

Peelschrijver
H. H. J. Maas
1877 -1958

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

H.H.J. (Herman) Maas  trok zich zeer het lot aan van het Peelvolk. "Hij schreef de waarheid, en dat mocht niet" zei Harrie Geurtjens, oud leerling van Maas, toen die onderwijzer was in Ospel.
Harrie Geurtjens woonde op korte afstand van de plaats waar een aantal personages uit Maas' roman "Verstoteling" hun 'rol' speelden.  
Geurtjens zei in de K.R.O. tv-documentaire  (Goud in de Peel)  van Leo Akkermans, dat ze als schoolkinderen door ouderen werden opgestookt  om Maas met stenen na te gooien als hij voorbij kwam lopen. Bij Harrie Geurtjens thuis werden de boeken, van Maas 'stiekem'  gelezen. Men kocht de boeken in Antwerpen, omdat ze hier niet verkocht noch gelezen mochten worden. "Maas deugde niet". "Maas was een slechte schrijver" werd er gezegd.
Maas was 'medewerker' van de Helmondse krant "De Zuidwillemsvaart" en schreef daarvoor veel artikelen, die door de lezers 'gevreten' werden en de krant ging dan ook van hand tot hand.
Een aantal van die artikelen verschenen later in "
Jan van Houtums Schetsen van over de Peel".
 

____________________________________________________________________________________________________________
Beeldschermresolutie: 1440 x 900 pixels
 
Copyright 2008: Tij Kools                                                                                                                     tijkools@versatel.nl