Tij Kools Archief
 
Copyright Tij Kools                                                                                                                                                                                       E-mail: tij@tijkools.nl

Rooie Reus
Dirk de Vroome
1925 - 1986

 
De Rooie Reus, Deurne Dirk de Vroome, Maastricht

onder construktie

Dirk de Vroome werd in de Dapperbuurt in Amsterdamse geboren.
Na een moeilijke en trieste jeugd in Amsterdam ging het na zijn huwelijk aanmerkelijk beter met hem. Dirk was een zeer strijdbaar mens en stond altijd aan de kant van de zwakkeren in de samenleving en nam het  dikwijls op voor hen.

Toen hij in de jaren zestig langdurig als onderhoudsmonteur  in de provincie Limburg werkzaam was, kreeg hij het daar steeds meer naar zijn zin. Hij vestigde zich er met zijn gezin om er, met uitzondering van enkele korte perioden,  te blijven wonen tot aan zijn overlijden in 1986.

De jaren zestig waren woelige jaren. Zeker ook voor Dirk de Vroome. Het was de tijd van de witte wasmiddelen reclame, waarvan het ene merk nog witter waste dan het andere. En juist dat bracht hem en zijn vrouw op het idee om de strijd aan te binden tegen al die onzin en aandacht te vragen voor wezenlijker zaken in de samenleving.
De Vroome, wiens politieke ziel aan de linkerkant zat, koos voor de kleur rood, omdat de 'rooie lap op een stier' hem wel aansprak. Zijn vrouw zorgde voor de 'rooie toga' en zo kreeg Nederland er een reus bij.  Een rooie deze keer!

Aanvankelijk hadden sommige rechters in het begin moeite met de toga van de Vroome, maar hij liet zich niet van zijn stuk brengen door de rechterlijke macht. Opvallend bij Dirk was ook, dat hij, als hij voor een rechtbank of aanverwante instelling verscheen hetzelfde gedrag ging vertonen als de 'zwart/wit' gekleden aan de andere kant van de tafel.
Meer dan eens zei hij tegen me: "Als ik die toga aan heb, dan voel en gedraag ik me precies hetzelfde als zij".
 

 

Klooster 1        

 

Hier klikken om terug te gaan naar de index